środa, 18 lipca 2012

Kotek Kubuś



Kotek Kubuś - składniki

Jajka4 szt. 
Cukier4 łyżki
Mąka pszenna4 łyżki
Proszek do pieczenia1/2 łyżeczki





Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto przekac do tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Przestudzić.

Masa:

 Duża butelka soku "Kubuś",
2 budynie śmietankowe,
2 łyżki cukru.

3/4 soku zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie. Zagotować. Ciepłe wylać na biszkopt. Schłodzić.

Śmietanka:
1/2 l śmietany 36%,
śmietan-fix,
4 łyżku curku pudru.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz zagęstnik do śmietany. Wyłożyć na wierzch ciasta.

Dodatkowo:
  paluszków,
czekoladowe ciasteczka,
mleczna czekolada,
1 okrągły biszkopcik.

Czekoladę stopić. Zrobić z niej kilka płaskich kółek i odstawić do lodówki by zastygło. Następnie ułożyć je w kilku miejscach na cieście tworząc łaty. Z cukierków zrobić oczy, nos i usta. Z paluszków zrobić wąsy. Biszkopcika przekroić na pół i przymocować uszy. Schłodzić.

Smak.pl - Czekoladka

10 komentarzy: