piątek, 10 lutego 2012

Bezowe Serduszka


Dla osób, które w Walentynki koniecznie muszą z serduszkami;-). Bezy są o tyle uniwersalne, że można z nich wyczarować kształty na praktycznie każdą okazję. Sposób by ozdobić serca czerwonymi paskami podpatrzyłam u Marthy Stewart. Bezy suszyłam w niższej temperaturze i dłużej, by były śnieżnobiałe. Efekt? Każdy na ich widok się uśmiechał :-)
Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • czerwony barwnik w żelu
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Następnie dodawać partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować rękaw cukierniczy. Od wewnętrznej strony zrobić kilka pasków przy pomocy żelu. Ubitą pianę nałożyć do rękawa z okrągłą końcówką (1 cm szerokości) i wyciskać na blachę nieduże serduszka, pozostawiając między nimi trochę przerwy. Przy kolejnym napełnianiu rękawa, paski zrobić od nowa.

2 komentarze:

  1. I wydaje się łatwe do zrobienia - trzeba spróbować - zobacze co mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń