wtorek, 6 marca 2012

Kawa - Napój Bogów

                         Uwielbiam kawę
                       więc postanowiłam
                           przedstawić
                        trochę ciekawostek

                                    **

          POLECAM KAWĘ NA WESOŁO





Słowo kawa brzmi podobnie w niemal każdym języku świata. Dla Anglika jest to "coffee", dla Francuza "cafe", Niemcy mówią "Kaffee", Holendrzy "koffie", włosi "cafe", Grecy "kafeo", a Polacy "kawa".

Najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego. W zależności od gatunku kawy, jedna filiżanka zawiera około 70-140 mg kofeiny.

Po wypiciu kawy, zwiększone stężenie we krwi utrzymuje się od dwóch do czterech godzin. Usuwanie kofeiny z organizmu jest szybsze u kobiet (nawet o 30%)

Smak i aromat naparu zależą od odmiany kawy, miejsca jej i uprawy oraz procesu palenia. Za jedną z najlepszych uważa się kawę otrzymaną z gatunku Coffea Arabica uprawianego w Etiopii.

Amerykański naukowiec, Artur Klatsky po 10 latach doświadczeń doszedł do wniosków, ze picie kawy chroni przed myślami samobójczymi i odgania stres.


                                  PARE PRZEPISÓW


Kawa po wiedeńsku

2 laski cynamonu
6 łyżek drobno zmielonej kawy
6 goździków
6 ziaren pieprzu
1,5 litra wody
bita śmietana

Kawę zalewamy zimną wodą, dodajemy cynamon, goździki, pieprz i całość doprowadzamy do gotowania. Po 15 minutach napar przecedzamy, przelewamy do filiżanek. Podajemy z bitą śmietaną.

Kawa parzona po turecku

Składniki:
5 łyżek kawy mielonej
2 łyżki kardamonu
5 łyżek cukru
1 litr wody
Kawę zalewamy zimną wodą, wsypujemy cukier i zagotowujemy, poczym zdejmujemy z ognia na 2-3 minuty. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie, a następnie odstawiamy ją na dwie minuty, rozlewamy do filiżanek i ozdabiamy kardamonem.


Kawa po brazylijsku

Składniki:
4 łyżki  zmielonej kawy
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki cukru
4 kieliszki rumu
2 szklanki wody
bita śmietana

Kakao zalewamy  gorącą wodą, słodzimy i wsypujemy kawę. Całość mieszamy, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, podgrzewamy rum i wlewamy do kawy. Gorący napój rozlewamy do filiżanek. Podajemy z bitą śmietaną.


Kawa migdałowa

100 ml likieru migdałowego
250 ml mocnej kawy
100 ml mleka
0,5 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru


Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, likierem migdałowym podgrzewamy i przelewamy do trzech wysokich szklanek. Następnie do każdej z nich wlewamy kawę. pozostałą część mleka podgrzewamy, miksujemy tak, by się spieniło i przelewamy do kawy. Serujemy od razu po wykonaniu.

Kawa po irlandzku

200 ml whiskey
 250 ml słodkiej śmietany
3 łyżki cukru
6 łyżeczek brązowego cukru
6 filiżanek mocnej kawy

Ubijamy śmietanę z cukrem. Przygotowujemy sześć szklanek, do których wlewamy whiskey. Następnie do każdej szklanki wsypujemy po jednej łyżeczce brązowego cukru  i wlewamy gorącą kawę. Dekorujemy bitą śmietaną i natychmiast podajemy.




                      
                          cdn.

2 komentarze:

  1. O, chętnie napiję się kawy migdałowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj - raczej pije kawę z mlekiem - ale postanowiłam wypróbować te przepisy - na początek Wiedeńską ( do tej pory piłam taką w kawiarniach)bardzo lubię - pozdrawiam :)))

      Usuń