Uwielbiam kawę
więc postanowiłam
przedstawić
trochę ciekawostek
**
POLECAM KAWĘ NA WESOŁO
Słowo kawa brzmi podobnie w niemal każdym języku świata. Dla Anglika jest to "coffee", dla Francuza "cafe", Niemcy mówią "Kaffee", Holendrzy "koffie", włosi "cafe", Grecy "kafeo", a Polacy "kawa".
Najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego. W zależności od gatunku kawy, jedna filiżanka zawiera około 70-140 mg kofeiny.
Po wypiciu kawy, zwiększone stężenie we krwi utrzymuje się od dwóch do czterech godzin. Usuwanie kofeiny z organizmu jest szybsze u kobiet (nawet o 30%)
Smak i aromat naparu zależą od odmiany kawy, miejsca jej i uprawy oraz procesu palenia. Za jedną z najlepszych uważa się kawę otrzymaną z gatunku Coffea Arabica uprawianego w Etiopii.
Amerykański naukowiec, Artur Klatsky po 10 latach doświadczeń doszedł do wniosków, ze picie kawy chroni przed myślami samobójczymi i odgania stres.
PARE PRZEPISÓW
Kawa po wiedeńsku
2 laski cynamonu
6 łyżek drobno zmielonej kawy
6 goździków
6 ziaren pieprzu
1,5 litra wody
bita śmietana
Kawę zalewamy zimną wodą, dodajemy cynamon, goździki, pieprz i całość doprowadzamy do gotowania. Po 15 minutach napar przecedzamy, przelewamy do filiżanek. Podajemy z bitą śmietaną.
Kawa parzona po turecku
Składniki:
5 łyżek kawy mielonej
2 łyżki kardamonu
5 łyżek cukru
1 litr wody
Kawę zalewamy zimną wodą, wsypujemy cukier i zagotowujemy, poczym zdejmujemy z ognia na 2-3 minuty. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie, a następnie odstawiamy ją na dwie minuty, rozlewamy do filiżanek i ozdabiamy kardamonem.
Kakao zalewamy gorącą wodą, słodzimy i wsypujemy kawę. Całość mieszamy, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, podgrzewamy rum i wlewamy do kawy. Gorący napój rozlewamy do filiżanek. Podajemy z bitą śmietaną.
Kawa migdałowa
100 ml likieru migdałowego
250 ml mocnej kawy
100 ml mleka
0,5 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, likierem migdałowym podgrzewamy i przelewamy do trzech wysokich szklanek. Następnie do każdej z nich wlewamy kawę. pozostałą część mleka podgrzewamy, miksujemy tak, by się spieniło i przelewamy do kawy. Serujemy od razu po wykonaniu.
Kawa po irlandzku
200 ml whiskey
250 ml słodkiej śmietany
3 łyżki cukru
6 łyżeczek brązowego cukru
6 filiżanek mocnej kawy
Ubijamy śmietanę z cukrem. Przygotowujemy sześć szklanek, do których wlewamy whiskey. Następnie do każdej szklanki wsypujemy po jednej łyżeczce brązowego cukru i wlewamy gorącą kawę. Dekorujemy bitą śmietaną i natychmiast podajemy.
Witaj - raczej pije kawę z mlekiem - ale postanowiłam wypróbować te przepisy - na początek Wiedeńską ( do tej pory piłam taką w kawiarniach)bardzo lubię - pozdrawiam :)))
O, chętnie napiję się kawy migdałowej ;)
OdpowiedzUsuńWitaj - raczej pije kawę z mlekiem - ale postanowiłam wypróbować te przepisy - na początek Wiedeńską ( do tej pory piłam taką w kawiarniach)bardzo lubię - pozdrawiam :)))
Usuń